Jos blogt

door Jos Grobben, Directeur Magazines

 

Michael verknoeide het 9.000 keer

17/08/2017

Rond het jaareinde wordt een mens geacht even terug te blikken. Dat is goed. Maar probeer voor de verandering eens vooruit te kijken. Dat is beter. En wat zie je dan ? Problemen die kunnen opduiken, noem het met een cliché uitdagingen. Veel ervan liggen buiten je echt bereik. Je kan geen burgeroorlog in Syrië beëindigen of op je eentje malaria uit de wereld bannen. Draag je steentje bij, dat is al flink genoeg. Andere van die zogenaamde uitdagingen, dichter bij je deur, thuis of op je werk, daar zit je zelf voor een stuk aan het stuur. En waarom maken die uitdagingen ons dan onrustig ? Omdat we schrik hebben om te falen. We krijgen een ruzie misschien niet bijgelegd, de kans dat een belangrijk project echt slaagt, blijkt relatief klein… Die angst om te falen, wat een slechte kameraad.

 

De onvolprezen actrice en onderneemster Ianka Fleerackers, voor de youngsters onder ons : dit is  Prinses Prieeltje uit de tv-serie Kulderzipken, zei een tijdje geleden iets prachtig over dat falen bij nieuwe avonturen en ondernemingen: “Succes zonder falen heet eigenlijk geluk”.  De Prinses pikte die wijsheid waarschijnlijk zelf ergens op, maar daar is niks mis mee. Er bestaan triljoenen voorbeelden van bewierookte mensen die ooit faalden. Het draait er gewoon om hoe je met die mislukkingen omgaat. Kruip je in een hoekje of sta je op en klop je het stof van je kleren ? Op naar het volgende avontuur.

 

In de Verenigde Staten liep ooit een spot van Nike en basketlegende Michael Jordan, met lichtjaren voorsprong de beste basketter ooit. En die vertelde doodleuk : “Ik miste in mijn carrière meer dan 9.000 worpen. Ik verloor bijna 300 wedstrijden. 26 keer kon ik de winnende korf in een wedstrijd maken en miste ik. Ik faalde heel mijn leven altijd opnieuw en opnieuw. En dat is waarom ik succesvol werd.”

 

Wat is er typisch aan werken bij Roularta Media Group? 

12/06/2017

De extreem korte communicatie-en beslissingslijnen. Vooral: een grote vorm van autonomie en niet afgerekend worden op fouten. Dit is een bedrijf van 'Doe wel en zie niet om'. Je mag, je moet dingen proberen en als dat mislukt, sleep je dat geen jaren of - godbetert- geen hele carrière mee, anders zat ik hier niet meer. Probeer maar en we zullen zien. Wordt het niks, jammer, maar dan bedenken we iets anders en beters.