Kletter er eens op los!

door Niels De Boysere, eindredacteur bij Brugsch Handelsblad (KW)

 

02/07/2018

Kletter er eens op los!

 

Op het einde van de werkweek hangt de eigenzinnige geur van een vers gedrukte krant in de redactieruimte van de Krant van West-Vlaanderen. Neen, van ‘solventen’ en dergelijke raken we hier niet (meer) bedwelmd… Van een heerlijk bakje koffie daarentegen…

Na de doortocht van #KWdanst met een goede mix van oud-volwassen en jong gepensioneerden was het deze week de beurt aan onze alleroudsten. Krant van West-Vlaanderen liet in zijn dossier ‘100 X 100’, zoals de titel al een beetje doet vermoeden, 100 West-Vlaamse eeuwelingen aan het woord. En al zeg ik het zelf: ik zag heel wat spitante quotes. Van kant en klare tips: “Een lepeltje zeem zonder suiker” of “elke dag een glas whisky” tot echte levenswijsheden: “ertefret niet, bekijk de mannen” of vrouwen in mijn geval… Toch viel ik stil op één citaat in het bijzonder…

 

“Laat alles passeren en zoek geen miserie”

Ik word stil van die woorden. Laat alles passeren en zoek geen miserie… Eenvoudig gevat en bekeken, begrijp ik die man uit Blankenberge. Hij zegt me: sta niet bij alles stil en maak je vóóral niet druk. Een rusteloos leven. Het klinkt als ‘la vie en rose’.

 

Toch is er een stemmetje in mij die zegt: laat niet zomaar alles passeren en zoek zeker eens ‘miserie’. Zeker op onze werkvloer. Kom, onderbouwd, uit voor je mening.  Laat niet zomaar over je heen lopen en durf ook te zeggen wat er nu net op jouw maag ligt.

 

Op onze redactie gebeurt het nog te weinig maar ik hoorde anderhalf jaar geleden zeggen: “Het mag hier eens ‘kletteren’.”  En dat gebeurde. Met als gevolg: week na week een krant waarmee we kunnen uitpakken. En met een krant naam kunnen maken op vrijdag is het resultaat van een bikkelharde strijd, open discussie en veel doorzettingsvermogen op ALLE dagen van de week. Ik hoorde het vorige vrijdag opnieuw: “Het mag hier gerust nog eens meer ‘kletteren’.” En ja, opnieuw met dat zopas beschreven doel voor ogen. Een krant waar we trots op kunnen zijn en waarmee we lokaal, regionaal en provinciaal mee uitpakken, en als het nog even kan, ook nationaal scoren. 

 

Straks vatten we de vakantieperiode aan en er rest mij niets anders dan te zeggen: geniet ervan! Maar vanaf maandag 30 juli vliegen we er met KW weer keihard in. Jullie ongetwijfeld ook…

 

16/01/2018

Verandering

 

D-day, of zeg maar D-week, is zo goed als achter de rug. Met KW brengen we vanaf vrijdag 12 januari een volledig vernieuwde krant. Een nieuwe werkstructuur, nieuwe deadlines en een nieuwe werkwijze zorgden bij de redactie van KW deze week voor heel wat stress. Onterecht zo bleek, want een redactie als de onze is klaar voor verandering.

 

Verandering is overal aanwezig, zeker nu het digitale tijdperk zo hard inramt op onze samenleving. Voor sommige onder ons, is die aanpassing – en het verlaten van een oude, maar tegelijk vertrouwde structuur – niet altijd even gemakkelijk. Maar zoals gezegd, en ik benadruk het nogmaals: de redactie van KW zal straks op deze nieuwe fundamenten kunnen verder bouwen.

Op de pagina’s 2-3 krijgen onze lezers alvast de uitleg van wat er verandert in onze krant. Voor mij, als Bruggeling, is het nog altijd even slikken als ik straks onder het Brugse belfort zowaar de Menenpoort zie opduiken. Dat is geheel normaal, want – ja, je leest het goed – een Bruggeling is chauvinistisch … Voor zijn eigen stad.

 

Als we even dieper inzoomen op deze kopstad – zoals wij het hier graag noemen – zien we ook heel wat verandering. Ik denk dat elke Bruggeling er zowaar gemakkelijk drie kan aanhalen. Ik som de mijne even op: de nieuwe beurs- en congreshal, de  heraanleg van ’t Zand en de Weylerkazerne… 

 

Niet alleen in Brugge, ook in alle andere kopsteden van West-Vlaanderen zijn dergelijke veranderingen op til. Om nog maar niet te spreken over de wijde omgeving, tot aan de grens van onze provincie. En laat dat laatste nu toevallig de core business zijn van de nieuwe eindredacteurs.

 

Samen met zeven collega’s mocht ik al een (lange) aanloop nemen. Ook met diezelfde onzekerheid van: ‘wat komt er op ons af’. En zie, de verandering heeft ons sinds deze week meteen al iets positief gebracht. Straks komen wij als ambassadeurs van de gemeenten rond de kopsteden van onze krant naar voor. Op de hoogte zijn van het nieuws dat leeft binnen die gemeenten is wat ons boeit én wat ons drijft. O ja, die verandering ramt hard in op ons. En o ja, wat is die verandering toch schoon.

vers le haut