Verandering

door Niels De Boysere, eindredacteur bij Brugsch Handelsblad (KW)

 

16/01/2018

Verandering

 

D-day, of zeg maar D-week, is zo goed als achter de rug. Met KW brengen we vanaf vrijdag 12 januari een volledig vernieuwde krant. Een nieuwe werkstructuur, nieuwe deadlines en een nieuwe werkwijze zorgden bij de redactie van KW deze week voor heel wat stress. Onterecht zo bleek, want een redactie als de onze is klaar voor verandering.

Verandering is overal aanwezig, zeker nu het digitale tijdperk zo hard inramt op onze samenleving. Voor sommige onder ons, is die aanpassing – en het verlaten van een oude, maar tegelijk vertrouwde structuur – niet altijd even gemakkelijk. Maar zoals gezegd, en ik benadruk het nogmaals: de redactie van KW zal straks op deze nieuwe fundamenten kunnen verder bouwen.

Op de pagina’s 2-3 krijgen onze lezers alvast de uitleg van wat er verandert in onze krant. Voor mij, als Bruggeling, is het nog altijd even slikken als ik straks onder het Brugse belfort zowaar de Menenpoort zie opduiken. Dat is geheel normaal, want – ja, je leest het goed – een Bruggeling is chauvinistisch … Voor zijn eigen stad.

Als we even dieper inzoomen op deze kopstad – zoals wij het hier graag noemen – zien we ook heel wat verandering. Ik denk dat elke Bruggeling er zowaar gemakkelijk drie kan aanhalen. Ik som de mijne even op: de nieuwe beurs- en congreshal, de  heraanleg van ’t Zand en de Weylerkazerne… 

Niet alleen in Brugge, ook in alle andere kopsteden van West-Vlaanderen zijn dergelijke veranderingen op til. Om nog maar niet te spreken over de wijde omgeving, tot aan de grens van onze provincie. En laat dat laatste nu toevallig de core business zijn van de nieuwe eindredacteurs.

Samen met zeven collega’s mocht ik al een (lange) aanloop nemen. Ook met diezelfde onzekerheid van: ‘wat komt er op ons af’. En zie, de verandering heeft ons sinds deze week meteen al iets positief gebracht. Straks komen wij als ambassadeurs van de gemeenten rond de kopsteden van onze krant naar voor. Op de hoogte zijn van het nieuws dat leeft binnen die gemeenten is wat ons boeit én wat ons drijft. O ja, die verandering ramt hard in op ons. En o ja, wat is die verandering toch schoon.