Testresultaten

door Dieter Verbeest, Kwaliteitsverantwoordelijke drukkerij

16/07/2020

Testresultaten

 

Hoewel de corona-epidemie nog steeds ons dagelijks leven bepaalt, moeten we terug naar de orde van de dag: kwaliteitsdrukwerk afleveren. Sinds enkele weken testen we een nieuwe inktreeks op de magazinepersen. Deze nieuwe inktreeks is milieuvriendelijker, maakt de kwaliteit van het gerecycleerd materiaal beter en voldoet aan de normen opgelegd door de Franse overheid. Dit is belangrijk voor onze Franse markt; onze klanten vragen terecht regelmatig naar de milieuvriendelijkheid van ons drukwerk: FSC- papier, drukinkt, enz.

 

Omdat wij de grootste offsetdrukkerij zijn van België, met honderden papiersoorten kunnen we heel breed gaan testen. Wat theoretisch vaak beschreven staat als ‘perfect’, blijkt in de praktijk soms ‘onhaalbaar’.

 

We starten met enkele test-emmers inkt. De collega’s aan de pers zorgen dat we proper te werk gaan. Alles is gereinigd voor een optimale start. Een goede opstart en op het eerste zicht geen  problemen. So far so good. Met een vaste regelmaat worden enkele voorbeeldkaternen opzij gelegd. Deze worden bewaard en later besproken op de kwaliteitsvergadering.  Intussen kijken we naar onze inktwaterbalans. Dit is van groot belang voor een stabiele drukkwaliteit. We merken op dat we iets hogere waardes hebben dan vroeger, maar voorlopig geeft dit geen problemen. Na afloop van de test worden alle gegevens genoteerd, foto’s genomen en voorbeeldkaternen verzameld. 

Na een positieve evaluatie wordt er beslist om meerdere testen in te plannen, enkele grote inktcontainers worden aangesloten, verschillende papiersoorten worden bedrukt en…. de eerste kleine opmerkingen komen bovendrijven.

Gelukkig hebben we een goede verstandhouding met onze inktleveranciers en kunnen we problemen aankaarten. Bijkomend blijkt dat - door de coronacrisis - de levering van alcohol ernstig verstoord want alle voorraad en productie gaat naar de aanmaak van ontsmettingsalcohol voor de zorg. Waar de eerste testen bijna feilloos verliepen, ervaren we nu meer problemen. Is het wegvallen van de alcoholtoevoeging de boosdoener? Is er een te grote aanpassing gebeurt door de inktleverancier of is er meer aan de hand ? De komende weken testen we verder, tot we 100% tevreden zijn. Dit wordt dus vervolgd….

30/04/2020

'Een ver, Chinees probleem’ plots ook ons probleem

 

Begin maart

 

Na de gebruikelijk opstart na het weekend en het klaarzetten van de drukpers, verwacht ik Chris om 8u. Chris komt als klant een ‘goed-voor-druk' geven voor een kledingfolder. Dit is handig omdat Chris ons exact kan vertellen welk kleur hij wil voor bepaalde kledingstukken. 8u Stipt is hij er, na een gemoedelijke welkomsbabbel en een snelle koffie kunnen we naar de drukpers. Intussen hangt Chris aan de telefoon, dus ik wandel wat sneller en geef hem de nodige privacy. Aangekomen in de controleruimte geef ik mijn collega’s toelating de drukpers te starten. Nog enkele checks en…. “ Stop!” zegt Chris terwijl hij zijn telefoon afduwt. "Het order gaat niet door.” Ik kijk Chris verwonderd aan, waarop hij antwoordt: “Corona”. Die maandagmorgen was een wake-up call. Die dag kwam plots het besef dat 'een ver, Chinees probleem’ plots ook ons probleem was.

 

Begin April

 

Geen koffie, wel ontsmettingsalcohol. Geen handdruk, wel een knikje naar de collega’s. Het is aanpassen, nog steeds. Heel wat drukorders zijn intussen geannuleerd. Van een goed gevuld orderboekje is geen sprake meer. Maar we zijn blijven produceren, ook tijdens de_ lockdown_. En straks - als de economie aantrekt - zijn we er klaar voor. Want in de drukkerij zien we - letterlijk - de toekomst: de opbouw van de nieuwe Lithoman drukpers.

23/01/2020

2020 het jaar van ….

 

Op mijn bureau liggen de planningsnota’s, veel planningsnota’s. Het wordt druk in de drukkerij.
De komende maanden zitten de rotaties bomvol en er staat nog heel wat in de wachtrij. Hoog tijd voor die nieuwe pers! En die komt er eindelijk. Onze laatste 'oude tante' - drukpers BT1-S - zit op haar tandvlees. Tientallen jaren heeft ze duizenden tonnen papier bedrukt. Een echt beest was ze, niet kapot te krijgen. Maar de technologie heeft haar ingehaald. De 'oude dame' mag met pensioen.

 

Onze nieuwe Lithoman - een 72 pagina pers - is het sluitstuk van de grote vernieuwingsoperatie. Curieus zijn we. Wat brengt MANROLAND GOSS als vernieuwing of is alles hetzelfde gebleven? Vanaf 22 juli 2020 weten we meer want dan begint de opbouw van die pers. Het wordt een periode van keihard werken, van kennisoverdracht, van uitleggen met handen en voeten, van mislukken en van opnieuw proberen. Tot we de eerste, perfecte katern kunnen afleveren! De collega’s hunkeren naar deze nieuwe uitdaging.

 

Geloof mij, 2020 wordt super boeiend, 2020 wordt het jaar van de drukkerij!

07/10/2019

Hier zijn wij geen machines, maar mensen die machines doen draaien.

 

245 dagen, of 1960 uren per jaar. Zoveel uren ben ik te vinden op de werkvloer in de drukkerij. Onze slogan One team, one family is hier echt van toepassing. Ik zie sommige collega’s meer dan mijn partner. En die collega’s zijn er in alle soorten en maten: de jeugd, de veertigers, de bijna gepensioneerden, Belgen en niet-Bbelgen, hetero of holebi, moslim of atheïst, blank of gekleurd. De multiculturele werkvloer is voor ons een realiteit. Natuurlijk zijn er soms problemen, strubbelingen en onenigheden. Toch slagen wij erin om het te doen werken. Hier wordt nog gepraat met elkaar. Een vriendelijke “Goede morgen”, “Hoe was het weekend?”, “En met de kindjes, alles goed?” Daarmee begint de dag.

 

Het is momenteel ontzettend druk in de drukkerij, de planning zit goed vol. Stressmomenten en deadlines. Het vraagt het uiterste van de collega’s en mezelf. Maar we slagen erin om alles af te leveren zoals het hoort. De hiërarchie in de drukkerij draagt daartoe bij. Iedereen zijn taken, elk zijn verantwoordelijkheid. Toch gaat het soms mis. Een individuele fout zet een alarm in werking… en plots staat een volledig team klaar om te helpen. Dit is de kracht van de drukkerij. Dit is one team, one family.

 

Werken in een ploegenstelsel met een kleurrijke bende collega's en mij toch goed voelen in mijn vel? Hier lukt dat! Omdat ik hier een zekere vrijheid ervaar. Een vrijheid om te kunnen praten met een collega of om ’s nachts even een koffie te kunnen drinken. De vrijheid om te overleggen en ieders mening te horen. De vrijheid om eens een fout te kunnen maken. De vrijheid om te zijn wie ik ben. 

 

Hier zijn wij geen machines, maar mensen die machines doen draaien.

14/01/2019

Punten scoren op donderdag

 

The Economist, het invloedrijke Britse magazine, rolt op donderdag van de persen. Er hangt een gezonde stressy sfeer. Niet alleen hebben we een heel strakke deadline, ook qua kwaliteit moet het onberispelijk zijn. Iets vóór 14 uur worden de drukplaten aan alle persen verwacht. De volledige ploeg staat klaar om de pers zo snel mogelijk te laten draaien. Het voorbije uur werden de nodige voorbereidingen uitgevoerd. De transportrollen, de geleidingsstukken, oven, koelwalsen, vouwmachine... Alles werd gereinigd zodat, eens in productie, we de pers niet moeten stilliggen voor zichtbare vervuiling in het drukbeeld. 

Om 14.15 uur draaien de persen. Goede opstart! De eerste hindernis is genomen. Nu gaat het om kwaliteit. De eisen van The Economist liggen hoog. Er zijn heel strikte voorgeschreven kleurdensiteiten. Daarvan mag alleen in noodgevallen worden afgeweken. Ook het kleurregister moet perfect liggen. De controle van het magazine gebeurt elke week, tot in het kleinste detail, door een medewerker van The Economist. Daarna stelt hij een rapport op en geeft hij ons een score. 

De persen draaien intussen op volle snelheid. Mijn eerste werk: controle van het magazine aan de hand van de blauwdruk. Niet één, niet twee, maar drie keer controleer ik blad per blad op fouten of imperfecties. De voorbereidingen hebben hun doel bewezen: ik zie geen vervuiling, krassen, plooien... Tijd voor het echte drukwerk! Met de densitometer in de hand meet ik pagina per pagina uit. Zwart, blauw, magenta en geel moeten op de voorgeschreven densiteit gedrukt worden. Het is zoeken naar de goede balans tussen water en inkt om stabiel te kunnen drukken. Hier wat meer blauw, daar wat minder geel, even de aanpassing afwachten en opnieuw beginnen. Terug aanpassen, en terug controle. Tussenin bekijk ik de aangeleverd kleurproef. Die ziet er goed uit, weinig afwijking in kleur. Even de conducteur stimuleren om het kleurregister beter te krijgen, hier en daar zie ik nog een foto die uit register ligt. Opnieuw controle, bijsturing... De tijd vliegt, we zijn al een uur in druk. Over de kleurdensiteiten ben ik tevreden. Ik zie weinig schommelingen en ook de foto's benaderen de kleurproeven. Tijd om de bewijsnummers te nemen. Deze exemplaren worden gecontroleerd door The Economist. Nog even focus houden dus! Bewijsnummers 1ste katern zijn klaar. Vlug naar de andere pers voor het tweede katern. Hier begin ik opnieuw: controle , bijsturen, densiteit uitmeten en bewijsnummers nemen. Klaar! Alle katernen worden nu naar de verzamel machines gebracht. Als ze daar even gefocust zijn als aan de pers komt er zeker weer een goede score. 

Een week later, donderdagvoormiddag komt ons puntenrapport binnen. 
Applaus op alle banken, alweer een topscore van 20 op 20! Een score die we al zeven weken na elkaar behalen! Daarmee staan we eenzaam op kop en laten we drukkerijen in Singapore, Duitsland en New York achter ons...

20 op 20... Het geeft ons een goed gevoel!!

27/06/2018

Voorbereid op elke noodsituatie

 

Brand, een gevaar in de drukkerij. Hier staan tonnen papier. Er wordt gewerkt met solventen, oliën… Allemaal hoogst brandbaar materiaal. Natuurlijk nemen we allemaal altijd en overal alle mogelijke voorzorgsmaatregelen. Maar dan nog moeten we voorbereid zijn op een noodsituatie.
 

Vandaag krijgt de interne brandweerploeg een herhalingsles. Preventieadviseur Danny Desmet legt in zijn bevlogen stijl uit waar, wanneer en hoe we dan moeten reageren. Drama, ramp, catastrofe, nachtmerrie: Danny schuwt de grote woorden niet om te beschrijven wat een brand zou teweeg brengen.
 

Tijdens de les worden de algemene zaken nogmaals opgefrist. Wat te doen bij een brandalarm? Wie heeft welke taak? Kunnen we de situatie snel onder controle krijgen  of is een interventie van de brandweer noodzakelijk? En in dat laatste geval, hoe kunnen we de brandweer ondersteunen? Zo'n herhalingssessie is zeker nuttig. Bij een echte situatie heerst er chaos en stress, terwijl een snelle reactie toch zeer belangrijk, misschien wel levensbelangrijk is. Op die momenten moeten we op routine kunnen terugvallen.

Na het theoretisch gedeelte trekken we de drukkerij in. Wie daar even de tijd neemt om rond te kijken, bespeurt overal vormen van brandpreventie. Boven ons hoofd houden honderden sprinklers de wacht, aan de machines staan blusapparaten, aan de muren hangen blusslangen. Er zijn noodmelders, automatisch detectiesystemen, enzovoort.

 

Danny neemt ons nog even mee naar buiten. Daar toont hij hoe we de brandweer zo snel mogelijk toegang tot ons bedrijf kunnen verschaffen. Het belangrijkste: de toegangspoorten openen en watertoevoer voorzien.  

Eindigen doen we in het pomplokaal waar drie zware dieselpompen staan opgesteld. De technische dienst is net bezig met de wekelijkse test van de dieselpompen, die zorgen voor een constante toevoer van water vanuit onze eigen blusvijver. Met die blusvijver en de ondergrondse hydranten (aansluitingen op de waterleiding) heeft Roularta bij een brand een tsunami van water ter beschikking.


Laten we hopen dat het nooit gebeurt, maar in een noodsituatie kunnen Roularta, Danny en alle collega’s rekenen op de interne brandweerploeg!

13/02/2018

Kwaliteit is geen routineklus

 

Een modern machinepark, daar kan toch enkel maar mooi drukwerk van de persen rollen? Helaas pindakaas, zo werkt het niet. Een conducteur, drukker, bobineur en een uitpakker. Elk zijn taak en specifieke functie, en samen laten zij de pers rollen.

We werken met moderne drukpersen, ondersteund door automatisch systemen voor kleurdensiteit, kleur- en baanregister enzo... Maar automatisatie heeft ook zijn beperkingen en een menselijke fout is snel gebeurt...

 

Waar pas ik dan in als kwaliteitsverantwoordelijke? Overal.

Ik check en dubbelcheck. 80% van mijn tijd bestaat uit controle.

Gebruiken we het correct papier? Gebruiken we de correcte specificaties? Drukken we de juiste editie, en wordt deze correct aangeduid? Het lijkt allemaal routine, maar net dan gebeuren er fouten.

De pers draait, tijd om een goed-voor-druk te geven.

Samen met de drukker overlopen we pagina per pagina. We controleren of de kleuren op het papier de kleurechte drukproef zo goed mogelijk benadert. Ik stuur bij waar nodig. Indien de kwaliteit niet voldoet leg ik de pers stil. Ik beslis welke veranderingen aan de pers moeten gebeuren om de vereiste kwaliteit te halen. Hierbij spelen mijn jaren ervaring een grote rol. Bijna altijd halen we een hogere kwaliteit na de interventies.

Toch is het soms wikken en wegen: Een deadline halen, een te grote kost voor een minieme toename aan kwaliteit, een te grote persstilstand....

 

Gelukkig krijgen we heel wat steun vanuit de directie: periodieke kwaliteitsvergaderingen, nieuwe producten, test momenten... Alles om de kwaliteit steeds op hoog niveau te houden. En dat maakt de job boeiend, en geeft veel voldoening. ...

 

Oja, wat met de overige 20% van mijn tijd?

Een preventieve controle van de drukpers tijdens een onderhoudsperiode, tijdig vervangen van inktrollen, het fijn afstellen van de machine... Kwaliteit komt niet vanzelfsprekend.

14/11/2017

Ga maar werken bij een degelijk bedrijf

 

In 2002 was ik 20 jaar en pas afgestudeerd. "Ga maar werken bij een degelijk bedrijf" – ik hoor het mijn ma nog altijd zeggen. Roularta stond bovenaan mijn lijstje, want Roularta is een klinkende naam in Roeselare. Er volgde een sollicitatiegesprek, waarin bleek dat mijn technische opleiding voldoende was om de dag erna al te kunnen beginnen.  Ik garandeer je, de eerste kennismaking met de drukkerij is ronduit indrukwekkend en overweldigend. Gigantische drukpersen, ellenlange papierbanen, het op en af rijden van vorkliften met papier, kranten die langs transportkettingen boven je hoofd worden getransporteerd en een ploeg productiemedewerkers die alles in goede banen leiden. Ik dacht bij mezelf: " Waar ben ik nu aan begonnen?" 

 

Ik startte als oproller aan de krantenpers. Ik kreeg de nodige opleidingen en draaide al heel snel mee in het ploegenstelsel. Bij de uitbreiding van de drukkerij en de aankoop van nieuwe drukpersen kon ik telkens meegroeien: van oproller over bobineur en drukker naar tenslotte conducteur, de voorman van de drukpers. Omdat ik als  floater/vlinderwerd ingezet,  deed ik ervaring op aan alle drukpersen. In september 2016 resulteerde dit in een nieuwe functie: kwaliteitsverantwoordelijke. Met de  collega’s Carl en Tony zijn wij 24/7 beschikbaar. We zorgen voor de correcte afstelling  van de drukpersen, lossen druktechnische problemen op en assisteren de collega's aan de drukpers om kwalitatief hoogstaand drukwerk af te leveren. Het is een boeiende job die veel samenwerking vereist. Maar het geeft mij voldoening om een mooi magazine af te leveren en te kunnen zeggen: "Dit hebben wij gemaakt." 

terug naar boven