No Sweat, No Glory

door Jeroen Mouton, Chief Financial Officer

02/09/2019

No Sweat, No Glory

 

Deze titel is alom bekent vanuit de voetbal. Club Brugge draagt dit al jaren in zijn vaandel. Sterker nog, Club Brugge heeft dit reeds diep in zijn DNA gestopt. Ook als voetbal niets is voor jou, voel je onmiddellijk bij het lezen van deze titel: “Euhm, gaat het over wat ik denk?” Iedereen die van dicht of ver bij Club Brugge betrokken is, weet dat er gewerkt moet worden om te slagen.

 

Of is het meer dan dat? Is het meer dan slagen? Is het meer dan werken? Ik heb nooit een voetbalniveau gehaald, maar meermaals heb ik mogen (even letten op de woordkeuze: ‘mogen’ & geen ‘moeten’) ervaren wat het is om iets te proeven van ‘zweet’ dat voelde als ‘gelukt’.

 

Als lezer kan je zo’n moment herbeleven? Denk even kort na: in de sport, lagere school, misschien wel tijdens verdere studies of binnen je studentenjob? Dus iedereen weet, dat mensen zo’n momenten koesteren, er trots op zijn. Afhankelijk van jouw persoonlijkheid, kent niemand jouw ‘moments de gloire’. Maar ze delen met je naaste omgeving geven die momenten toch wel iets extra.

 

Binnen mijn job als CFO bij Roularta was ik al meermaals getuige van collega’s, kleine groepen van medewerkers of afdelingen die slagen & mij hun ‘moment de gloire’ vertellen. Dan geniet ik echt mee en ben ik trots. Trots op die medewerkers, trots op de omgeving die dat mogelijk maakt. Het zorgt voor veel energie en goesting binnen Roularta. Goesting om samen en goesting om verder te gaan.

09/12/2018

Budgetten maken, meer dan cijfers

 

Je zou het bijna niet geloven, maar het is echt waar. Duizenden cijfers vormen een geheel. Al die cijfers komen van onze mensen. Onze mensen die weten hoe onze producten waarde brengen aan lezers. Onze mensen die talenten hebben om ons bedrijf naar voor te stuwen.

 

Ja hoor, het gaat hier nog steeds over ons budget 2019. Het ideale moment om te overleggen “hoe zie jij onze toekomst?”. Dus kijk in de cijfers, kijk rond de cijfers en vooral, kijk door de cijfers.

 

Onze toekomst wordt erin voorspeld. Al zal het nooit exact zo verlopen zoals voorspeld. Daarvoor is onze sector te dansend, steeds in beweging. Maar dat is niet belangrijk, als we maar mee zijn op de maat.

 

Het is niet een oefening van één dienst, maar van alle diensten samen. Daarom is de budgetperiode een moment van overleg, reflectie en toekomst. En vooral, een periode van onze mensen samenbrengen. Nu deze oefening bijna af is, kunnen we stellen:

Ja, we zijn een bedrijf met een dansende toekomst!

21/05/2018

Synergieën, daar steunt onze toekomst op

 

In mijn laatste blog, beloofden we een spannend druk 2018. Toen wisten de ex-Sanoma medewerkers nog niet hoe ze enthousiast zouden kunnen aansluiten bij de Roularta familie. Binnen enkele weken zal het waarschijnlijk zover zijn. Mooie bladen die een versterking zijn voor de Roularta business. En die versterking mag je breed zien: synergieën! Zowel bij de redacties, als de commerciëlen en zeker ook bij de ondersteunende diensten. Wat hebben we nu een mooie brede portefeuille aan sterke magazines! We zullen veel kunnen leren van elkaar. Maar eerst is het mekaar leren begrijpen, verstaan & luisteren. Daarna ontstaat het beste van twee werelden. Dus synergieën is niet enkel een financieel gegeven, ook een cultureel. Als we er in slagen om alle synergiën te plukken, ziet de toekomst er goed uit

02/01/2018

Volle kracht vooruit

 

2018. Hoe zullen we daarop terugkijken binnen 365 dagen? Eén ding is alvast zeker: Roularta zal er sterk anders uitzien. Roularta neemt in 2018 afscheid van Medialaan en verwelkomt een nieuw familielid, Mediafin! Iedereen kan zich dit andere Roularta voorstellen vanuit zijn of haar invalshoek, ervaring of job. Ik neem je even mee in de financiële aspecten hiervan. Onze resultatenrekening zal er hierdoor helemaal anders uitzien doordat de omzet- en kostenstructuur in TV, radio en telecom nu eenmaal verschillend is dan die van een financiële dagkrant. Dit wil ook zeggen dat we meer zullen moeten uitgaan van onze eigen Roulartaproducten en -sterktes naast een fantastisch De Tijd/L’Echo. Ook de financiële balans van Roularta zal substantieel wijzigen. Als alles loopt zoals verwacht, zal Roularta een cash-overschot hebben, wat een sterke, maar ook onontbeerlijke, positie is binnen de sterk transformerende mediasector. Dus ja, 2018 zal er sterk anders uitzien dan vorig jaar. En we hebben het nog niet gehad over alle zaken die we nog niet weten. Kortom, het wordt een spannend druk 2018!

14/09/2017

Eén jaar in de Roularta familie

 

Bij iedere verjaardag sta je even stil. Kijk je even achteruit en evalueer je. Wat valt het meest op na één jaar in de Roularta familie? Focus op de klant, focus op de kwaliteit, focus op de lange termijn. Dat DNA van Roularta sijpelt binnen in alles wat ondernomen wordt. Tijdens het voorbije jaar, is de wereld aan een heel snel tempo veranderd. Ook zo binnen Roularta. Als familielid van Roularta, word je meegenomen in het transformatie verhaal van de Mediasector. Nieuwe producten ontstaan, bestaande worden aangepast. En dit met de continue vraag: zit het product goed, wilt de klant dit, hoe kan de uitvoering beter, … Dit brengt zoveel boeiende uitdagingen met zich mee, dat er geen seconde verloren gaat. En iedereen, vanuit zijn of haar job en talenten, kan een steentje bijdragen in de toekomst van Roularta ! Oh ja, nu ik erover nadenk, het is eigenlijk bijna anderhalf jaar in de Roularta Familie: Tempus Fugit...

12/06/2017

Bij Roularta moet je eerst je plaats verdienen.

 

Je mag hier met een berg diploma's binnenkomen, als je niet zelf kunt aantonen wat belangrijk is, bekijken mensen die diploma's niet eens. Terecht, denk ik. In andere bedrijven kom je binnen met een titel en dan ben je die titel en functioneer je vanuit die titel. Roularta gelooft daar niet in. Je moet hier eerst bewijzen wie je bent. Pas als je dat hebt bewezen, wordt er naar je geluisterd. Ik vind dat goed. Wat Roularta nog sterk maakt: de redeneringen zitten er allemaal voor lange termijn. Je ziet hier mensen die al heel lang met onverminderd enthousiasme voor Roularta werken. Dat is slechts mogelijk als je als bedrijf voor die mensen langetermijnperspectieven uitzet. Die langetermijnvisie is belangrijk voor de mensen, voor het bedrijf, voor de producten, voor de klanten. Een derde grote troef van Roularta is de focus op de klanten. Dat vind ik zelf ook belangrijk. De cijfers ondersteunen de mensen en de producten en niet omgekeerd. Maar de cijfers dienen wel om te sturen. Cijfers zijn noodzakelijk. Daar kan je niet van loskomen. 

terug naar boven