“Met ons vernieuwde machinepark kunnen we bij Roularta alle drukwerk aan.” - Peter Leroy, Productiemanager Roularta Printing

Foto Peter Leroy

Peter Leroy, Productiemanager Roularta Printing

Als de drukkerij van een uitgever, hebben wij ons steeds toegespitst op het portfolio van Roularta Media Group. In de kern bestaat het productengamma van Roularta uit magazines en kranten. Waarbij de kranten traditioneel in heatset worden gedrukt. Voor een drukkerij is dat een zeer breed gamma. Een combinatie die je wereldwijd niet snel terugvindt

 

In 2006 werd er beslist om fors te investeren in de drukkerij.  Voor de kranten hebben we toen gekozen voor een Colorman met heatset uitrusting, vier druktorens en twee vouwapparaten.

Dankzij dit concept kan de Colorman gecoate en ongecoate papiersoorten bedrukken in een quasi eindeloze variatie van formaten en pagineringen. Met deze drukpers slagen we er in om unieke producten te realiseren: 52 pagina tabloid of 26 pagina broadsheet in één boekdeel!

 

Wat betreft de magazines werd er geopteerd voor een snellopende hoog volume pers. De Lithoman 72 werd zo het werkpaard van de drukkerij. Met een snelheid van 42.000 omwentelingen per uur en katernen van 72 pagina per omwenteling vormt deze machine de basis van de magazineproductie. Door haar efficiëntie en betrouwbaarheid werd de drukkerij in 2011 uitgerust met een tweede identieke drukpers. Hierdoor kunnen de redacties met een groter aantal pagina’s afsluiten juist voor de absolute deadline.

 

Naast de Lithoman werd er in 2006 ook beslist tot de aankoop van een Rotoman. Dit is de kameleon onder de drukpersen. Al het speciale drukwerk van covers over inserts, booklets en vellen wordt op deze machine geproduceerd. Met de installatie van een UV-coater kunnen de covers in één drukdoorgang worden voorzien van een glanzende of matte laklaag.

 

Buiten de grote investeringen van 2006 en 2011 werd er continu verder gewerkt aan de efficiëntie en veelzijdigheid van de drukkerij.

 

Op het vlak van veelzijdigheid werd een productielijn voor rechte rug afwerking geïnstalleerd.
Zo ook werd de recentste Lithoman voorzien van een trimmer met stapelrobot zodat commerciële folders uiterst efficiënt kunnen worden geproduceerd. Verder werden de verpakkingslijnen (Sitma’s) en verzamelhechters uitgerust met grafische inkjet printers. Dit om tegemoet te komen aan de strenge eisen van de Europese postbedrijven op het vlak van adressering.

 

Om efficiënter te produceren werden waar mogelijk alle productielijnen voorzien van palletiseerautomaten. Eveneens werd een installatie ontworpen en aangekocht voor de automatische afvoer van de inschiet van de drukpersen. In 2018 werden er twee nieuwe en meer performante verpakkingslijnen geïnstalleerd.

 

Hiermee is de vernieuwing van de drukkerij niet afgerond. Nieuwe producten, uitdagingen en technologieën komen op ons af. Bijgevolg blijven wij verder werken aan deze state of the art drukkerij.